Nalazite se ovde: Početna / Vesti / Khan Academy – budućnost obrazovanja je stigla

Khan Academy – budućnost obrazovanja je stigla

Prosto ne postoje reči kojim se može opisati neverovatan uspeh koji je postigla Khan Akademija postavši od jednostavnog projekta Salman Khan-a  koji je napravio Yahoo Doodle beleške za svoju rođaku, do  kompanija koja je primila milione dolara u donacijama uključujući u te donacije i nagrade koje im je dodelio i Google za uspešne projekte.

Khan Akademija je započeta kao mali projekat u kojem je Salman Khan, predavao jednostavne lekcije iz matematike, i to ne bi bilo ništa posebno da za svoja predavanja nije koristio besplatne tehnologije dostupne svima, i dostignuvši vremenom na preko hiljadu snimaka na Youtube, koje je sam pravio, polako prelazeći oblast po oblast. 

httpv://www .youtube.com/watch?v=gM95HHI4gLk

Salman Khan talk at TED 2011

To znanje je besplatno stavio na raspolaganje svim posetiocima Youtube, i postao svetski fenomen u rastu broja osoba koje su pratile predavanja. Popularnost same akademije se može videti i po tome da je to prva obrazovna institucija koja je uvela i zvaničan kanal distribucije putem torrent protokla kroz  BitTorrent’s official Khan Academy app.

Da citiramo samog Salman Khan-a ,o tome kako vidi podučavanje:

“Ja predajem na onaj način na koji bih želeo da su mene učili.  Predavanja dolaze od mene, stvarnog ljudskog bića koji je fasciniran svetom oko sebe”. 

Danas se Khan Akademija ističe posebno po mogućnostima koje su implementirane oko Youtube video zapisa, kreirajući praktično kompletno eLearning okruženje, u kome studenti mogu da samostalno uče i testiraju svoje znanje a profesori   mogu pažljivo da prate progres studenata. Svaki video je dugačak u proseku 10 minuta, što omogućava zadržavanje pažnje i efektivno praćenje predavanja, posebno sa računara.

Oblasti koje Khan Akademija pokriva su mnogo više  od same matematike počevši od ekonomije, hemije, astronomije, finansija i mnogih drugih svrstanih u tri glavne grupe

  • Matematika
  • Nauka
  • Društvene i druge

U ovom trenutku biblioteka broji preko 2100 objavljenih filmova koji su potpuno besplatno dostupni širom sveta i omogućavaju potpuno novi vid samoedukacije, odnosno spontanog učenja.

Khan Akademija je pokrenula stvaranje kompletnog social media okruženja budući da je od nedavno moguće prijaviti se i uz pomoć Facebook-a ili Google naloga, i povezati studente u grupe koje uče sličnu tematiku.  Studentima je u okviru svog naloga omogućeno da prate i napredovanje u usvajanju znanja, i da na jednostavan grafički način utvrde svoj progres, ili nedostatke u znanju koje treba popuniti.

 

 

Profesorima je omoguće dodeljivanje zajedničkih zadataka, praćenje studenata, dodeljivanje određenih nalepnica i znački za uspešno savladane teme i zadatke.

Posebnu poslasticu predstavljaju takozvani  Brain Teasers  (eng –  Mozgalice) koji pred studente postavljaju različite logičke zadatke i izazove.

Pogledajte Khan Akademiju na ovom linku  ili kroz  BitTorrent’s official Khan Academy app  i uverite se i sami.

 Podelite sa nama u komentarima kako Vi zamišljate školu budućnosti.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,

2 Odgovora to " Khan Academy – budućnost obrazovanja je stigla "

  1. Предавање Салмана Кана на ТЕД видеу оставило ме је без даха.

    У школи будућности (надам се врло блиске) наставници би требали да се ослободе предавачке улоге на часу и да више буду ментори који ће усмеравати ученике у процесу учења а ученици би могли, захваљујући савременој технологији, да изаберу врсне предаваче чије би их лекције инспирисале. Један од добрих примера је иницијатива Skype in the classroom, која наставницима и ученицима нуди могућност сарадничких пројеката и, између осталог, гостујућих предавача.

  2. U našem razmišljanju, mislimo da ste Jugoslava, potpuno u pravu u smeru u kome bi edukacija trebala da se kreće. Uz današnje more uređaja koji pamte i prenose informacije potpuno je besmisleno učiti određene stvari napamet.
    Profesori i predavači trebaju da budu baš mentori koji će kod slušaoca da pobude pažnju i da ih pokrenu, a zatim da to iskoriste i nauče ih kako da podatke do kojih se lako dolaze, pretvore u informaciju, a zatim kako da tu informaciju upotrebe u primeru zadatka.

Ceo sadržaj na www.elearning.rs je uslovljen Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Deliti pod istim uslovima 3.0 Srbija licencom. Što znači da možete umnožavati, distribuirati i javno saopštavati tekstove i radove, ali samo pod uslovom:


• da navedete ime izvornog autora i URL adresu preuzetog dela prema članku
• ne koristite delo u komercijalne svrhe
• delite pod istim uslovima

Creative Commons licenca


Ukoliko želite koristiti sadržaj za druge svrhe, možete nas kontaktirati za odobrenje