Nalazite se ovde: Početna / Vesti / Top 10 alata za razvoj eLearning-a

Top 10 alata za razvoj eLearning-a

Po neformalnom istraživanju koji je sproveo sajt Centre for Learning & Performance Technologies u kome je učestovalo 545 profesionalaca iz celog svet odobarano je  Top 100  eLearning alata za 2010 godinu. Više o tom istraživanju i o rezultatima možete pogledati na ovom linku (http://www.c4lpt.co.uk/recommended/top100-2010.html)

Kako se među njima nalaze i alati koji više spadaju u VLE ili PLE   pokušali smo da napravimo izbor TOP 10 alata koji direktno služe kao alati za kreiranje sadržaja a koji su na neki način označili 2010 godinu.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Lista je poređana po abecednom redu.

 

Adobe Captivate  5 – kreiranje demonstracija, simulacija i branching scenaria

Mlađi brat Adobe eLearning suite 2 se pojavio u 2010 godini u svojom petom izdanju i odmah je osvoji srca većine novih i starih korisnika. Nova verzija donosi poboljšan interfejs, Master slajdove koji ubrzavaju dizajn kursa,  ikroz eLearning suite 2, još veću integraciju sa  ostalim Adobe proizvodima posebno sa Adobe Flash CS5 i Adobe Photoshop CS5. Više o samom Adobe Captivate 5 možete pročitati u ovom članku.

Articualte studio Articulate Studio–  kreiranje demonstracija,  interkacije i kvizova

Articulate Presenter, sa Articualte Engage, Articulate Quizmaker i Articulate online pod jednim imenom se zovu Articualte Studio. Najveću reviziju od svih alata unutar paketa doživeo je Articulate Quzimaker koji donosi potpuno nov interfejs i način integracije.  Moguće je skinuti 30 dnevnu trial verziju koja ima sve funkcionalnosti, kako bi ste lakše procenili potrebu za njom. Ekipa koja je razvila Articulate studio je razvila i SCREENR.COM alat za besplatno snimanje kratkih filmova koji omogućavaju laku izradu demonstracija.

Audacity – besplatni alat za editovanje i snimanje zvuka

 Besplatni, open source alat za editovanje i snimanje zvuka je jedan od najčešće korišćenih alata za obradu audio fajlova za potrebe eLearning kurseva.  Radi da različitim platformama i ceo projekat se vodi preko otvorene platforme Sourceforge.net  na adresi http://audacity.sourceforge.net/

Camtasia studioCamtasia Studio snimanje i editovanje video fajlova

Dolazi u verzijama za dve platforme Microsoft Windows i Machintosh. Omogućava snimanje i editovanje video fajlova sa dodacima koji olakšavaju život prilikom izrade prezentacije uz mogućnost biranja snimanja celog ekrana, jednog prozora aplikacije i određenog regiona na ekranu.  Dodatak za Power Point omogućava direktno pokretanje snimanja iz prezentacije bilo da je prezentacija pokrenuta ili se nalazi u fazi izrade. Ono što je novost je mogućnost automatskog transkribovanja odnosno prevod iz govora u tekst, i sposobnost učenja glasa vremenom kako bi taj proces bio što precizniji.  

DimdimDimDiminstant webinari, konferencije

Websajt  koji omogućava da u roku od par minuta uspostavite držanje predavanja preko interneta  odnosno webinar. Često se koristi kao dopuna raznim LMS sistemia u trenucima kada je potrebno održati kraću demonstraciju ili upostaviti video interakciju sa predavačem.  

HotPotatorazvoj kvizova

Alat za razvoj kvizova koji je u reviziji 6.3 postao freeware, i sadrži 6 interaktivnih alatak za kreiranje kvizova sa pitanjima koja sadrže višestruke odgovore, pomešane rečenice, ukršenice, popuni prazninu, poređaj po redosledu i druga pitanja. Izrazito je jednostavan za rad i početnici ga obožavaju zbog mogućnosti da relativno lako kreiraju i brzo vide rezultate svojih testova na web sajtu.  Dolazi i u JAVA verziji pa ga je moguće koristiti i na platformama koje nisu Windows operativni sistem.

 

MindManager  alat za razvoj scenarija, projektnih aktivnosti kroz “mape uma”

Sa verzijom 9, Mindjetov Mind manager stvarno donosi savršenstvo u alatima slične tematike. Brzina kreiranja mape, mogućnost izvoza u ppt, word , pdf formate,  kreiranje ganttograma i projektnih aktivnosti kao i Outlook kalendar, stavljaju ga na prvo mesto u odnosu na druge alate slične vrste. 

myUdutu free online alat za razvoj kurseva

Online alat koji koji omogućava razvoj granajućih scenarija, interaktivne kvizove i testiranje učesnika.  Ono što mu je glavna prednost je za one koji počinju sa razvojem kurseva ili predavanja, da mogu brzo i besplatno da skiciraju svoje predavanje, ne odlikuje ga prevelika lakoća rada do finalnog proizvoda, ali brzina razvoja osnovnog scenarija je njegova prednost.  Naravno, dodatna odlika je to što nije potrebno obaviti nikakvu instalaciju na klijentskom računaru, tako da je praktično ubilo kom trenutku moguće početi sa razvojm kursa.

Lectora suite pro

 

Lectora    – Course authoring tool, snimanje ekrana, testiranje

Sa najnovijim čedom Lectora Inspired koja u sebi integriše Camtasia recorder Lectora se trudi da osvoji što veći deo tržišta eLearning authorware alata. Uz dodatake cilja na tržite mLearning-a i pokušava da ga pokrije i kroz Lectora Online.

<img class="alignleft size-full wp-image-378" title="Microsoft Office Power point" src="http://www.elearning.rs/wordpress/wp-content/uploads/2010/11/power-point .jpg” alt=”Microsoft Office Power point” width=”111″ height=”111″ />PowerPoint

 Iako će neko zameriti što Power Point stavljamo na listu eLearning alata, statistika kaže da više od 60% kreiranih eLearning materijala kreće iz Power Point-a, što iz navike što i lakoće korišćenja alata.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,

5 Odgovora to " Top 10 alata za razvoj eLearning-a "

 1. Igor Mirkovic says:

  Odličan prikaz, jako mi se dopada što je sve na jednom mestu i što sad mogu da razmišljam koje dodatne alate bih koristio za razvoj svojih LMS kurseva. Da li možete preporučiti neki od ovih alata posebno za početnike?

 2. bijelic says:

  U principu zavisi od toga šta konkretno želite da razvijate i na koji način. Ako želite da razvijate asinhrono učenje (za razliku od sinhronog) možete početi i sa samim LMS-om koji odaberete (Moodle, Dokeos, Claroline) koji Vam omogućavaju da definišete “learning path” i da kasnije nastaviš sa razradom. Ako po izradom kursa podrazumevate kreiranje simulacije i individualno učenje, preporučujem za početak Articulate Presenter koji se nastavlja na PowerPoint. Mnogo ljudi zaboravlja da uz pravilnu primenu dizajna predavanja, nije bitno koji je alat koji se tehnički koristi. Za početnike je možda najlakše da počnu sa PowerPointom jer je dostupan širem krugu i omogućava prilično lako kreiranje LMS kursa za samostalno učenje.

 3. Igor Mirkovic says:

  Ali kako je moguće sa PPT kreirati simulacije kao što ste naveli u Kako početi sa razvojem eLearning kursa – Scenariji. Sa power pointom je moguće kreirati lepe prezentacije ali mi nije jasno kako kreirati prezentacije za više završetaka u zavisnosti od izbora korisnika. Da li je to moguće i ako je moguće, možete li pojasniti na koji način.

 4. bijelic says:

  Igore, u Power Point-u se to najlakše radi putem linkovanja slajdova (Hyperlink) na samom slajdu koji ukazuje na sledeći slajd. Praktično koristiš funkcionalnost web stranice, unutar PPT.

 5. Adobe Pesenter je veoma interesantan, on ide kao dodatak uz PowerPoint i ima dodatne opcije: dodavanje swf i kvizova, pitanja koja mogu da potvrde uspešnost kursa. Dobar je za ljude koji su navikli na PowerPoint i ne žele da menjaju

Ceo sadržaj na www.elearning.rs je uslovljen Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Deliti pod istim uslovima 3.0 Srbija licencom. Što znači da možete umnožavati, distribuirati i javno saopštavati tekstove i radove, ali samo pod uslovom:


• da navedete ime izvornog autora i URL adresu preuzetog dela prema članku
• ne koristite delo u komercijalne svrhe
• delite pod istim uslovima

Creative Commons licenca


Ukoliko želite koristiti sadržaj za druge svrhe, možete nas kontaktirati za odobrenje